Готельно-ресторанна справа

В Одеському національному технологічному університеті більше 10ти років ведеться профільна підготовка фахівців в області індустрії гостинності, яка включає готельний і ресторанний  бізнес. Світовий досвід показує, що це один з найбільш прибуткових і високорентабельних видів бізнесу.

Сьогодні спеціаліст в області готельного та ресторанного бізнесу — одна з найцікавіших, престижних і високооплачуваних професій, а якісна освіта та можливість міжнародної практики — запорука успішної кар’єри.

ПЕРСПЕКТИВИ РОБОТИ:

Випускники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» — це майбутні ресторатори та готельєри — керуючі ресторанів, директора готелів, керівники готельних служб, сомельє, співробітники туристичних компаній і консалтингових фірм, експерти в сфері готельно-ресторанного бізнесу. Кожен другий керівник готелю та ресторану в Одесі – це випускник нашого Університету.

ПРОГРАМА НАВЧАННЯ за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» та «Магістр» за напрямом підготовки «Готельно — ресторанна справа» передбачає вивчення дисциплін гуманітарної, соціально-економічної, загальноекономічної та професійної підготовки:

  • Організація ресторанного господарства
  • Організація готельного господарства
  • Менеджмент готельно-ресторанного господарства
  • Маркетинг готельно-ресторанного господарства
  • Інфраструктура готельного і ресторанного господарства
  • Барна справа та організація роботи сомельє
  • Технологія продукції ресторанного господарства
  • Кулінарне мистецтво і етнічні кухні
  • Дизайн і проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства
  • Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг
  • Спортивний, зелений, винний і гастрономічний туризм
  • Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному бізнесі і туризмі
  • та інші…

Перелік всіх дисциплін та повну программу навчання по кожній з них можна подивитись за посиланням на сайті кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу” – вибіркові та обовязкові дисципліни бакалаврів спеціальності “Готельно-ресторанна справа”.

 diploms ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ:

Після отримання всіх необхідних теоретичних і практичних навичок, студенти під керівництвом викладачів та відомих готельєрів і рестораторів Одеси готують дипломний проект, який представляє з себе комплексну роботу по створенню підприємства ресторанного господарства. Проект містить бізнес-план, опис концепції закладу, меню закладу, проектування цехів та приміщень з підбором обладнання, а також розрахунок економічної ефективності підприємства. Фактично, дипломний проект є  детальним керівництвом для відкриття власного закладу.

При виборі тематики дипломних проектів враховуються побажання студентів. Це дає їм можливість, ще будучи студентами, розробити проект СВОГО власного ресторану, готелю чи готельно-ресторанного комплексу.

 

ПРАКТИКА В УКРАЇНІ ТА ЗАКОРДОНОМ:

Основний акцент при навчанні робиться на практичних аспектах готельно-ресторанного бізнесу (на реальних прикладах діючих закладів). Заняття ведуть професіонали-практики, фахівці з ресторанного консалтингу, готельного бізнесу та туризму. Регулярно проводяться семінари викладачів ВНЗ інших країн, а також відомих рестораторів і готельєрів Одеси. Практична підготовка студентів проходить на провідних підприємствах готельно-ресторанного господарства, оздоровчих комплексах і базах відпочинку Одеси та області.

 

3-1024x576

ГОЛОВНОЮ ПЕРЕВАГОЮ НАВЧАННЯ по спеціальності «Готельно-ресторанна справа» саме в  ОНТУ є можливість вже з першого курсу пройти міжнародну практику в країнах Європи і світу — у ресторанах та готелях США (в рамках міжнародної програми «Work and Travel»), Франції (за договором з компанією FEFU і TSW), Туреччині (від компанії Tez-Tour, Anex Tour, TUI та ін.), Німеччині (за договором з компанією МітОст і Профітім) та інших країнах Європи (за договором з компанією TSWl та ін). Щороку близько 100 студентів проходять таку міжнародну практику!

Більш детальну інформацію про програми міжнародних практик та умови читайте тут — http://horeca.onaft.edu.ua/prakti

qfA2bIfsuE0-1024x768   5b4d0c9f7328cc27860477ed3dda5e21 (2)  dMwaQQ8yaB0  1  DSC_0896-300x200  wwjU_fwAXsE  sT1HOkdXdV4 JhVDAf6rrrY  41466057_221005925440893_3444689562394165248_n-768x1024

 

12 ПРИЧИН ДЛЯ ВИБОРУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА» саме в ОНТУ:

  • Всі студенти проходять комплексний курс професійної підготовки, який включає в себе чотири семестри практичних занять із технології приготування страв із овочів, м’яса, риби/морепродуктів і кондитерських виробів, а також два семестри кулінарного мистецтва і кухонь світу. Іспит проходить у вигляді кулінарного конкурсу, який приймають відомі шеф-кухарі Одеси.
  • Навчання по управлінню готелем на віртуальних симуляторах бізнес-процессів RevSim (вперше в Україні)
  • Робота в консалтинговій групі готельно-ресторанного бізнесу з реальними проектами
  • Тренінги, семінари та майстер-класи від відомих рестораторів, шеф-кухарів і готельєрів
  • Сучасна матеріально-технічна база з професійною кухнею, комп’ютерним класом, лабораторією барної справи і сомельє.
  • Цікава програма і дисципліни – організація готельного і ресторанного бізнесу, барна справа, основи роботи сомельє, кулінарне мистецтво, кухні світу, електроний бізнес, івент-менеджмент, маркетинг та інші.
  • 100% гарантія працевлаштування не тільки для випускників, а й для студентів усіх курсів. 85% студентів починають працювати в сфері готельно-ресторанного бізнесу вже з 2го курсу.
  • Всі студенти мають можливість роботи в період зимових (грудень-лютий) та літніх (липень-серпень) канікул у кращих ресторанах і готелях України.
  • Цікавий та прикладний диплом – реальний проект СВОГО готелю, ресторану або готельно-ресторанного комплексу з повним комплектом документації, бізнес-планом і концепцією.
  • Можливість міжнародної практики з 1го курсу для КОЖНОГО студента (без досвіду роботи, без знання іноземної мови, без конкурсу оцінок, без особистих витрат) з заробітною платою від 500 у.о. (трансфер, проживання, харчування та навчання – БЕЗКОШТОВНО).
  • Шість країн для міжнародної практики в кращих готелях і ресторанах (США, Франція, Туреччина, Греція, Німеччина та Болгарія) на період від 1 до 5 місяців (більше 100 студентів щороку).
  • Стажування (подвійні дипломи) в Європі на 10 місяців з іменними стипендіями 800 євро/міс. (Erasmus+) в Португалії, Греції, Англії та Італії (4-5 студентів щороку).

Більше інформації про спеціальність “Готельно-ресторанна справа” можна знайти на сайті випускової кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу”

 

ВІДКРИТІ ЛЕКЦІЇ ПРЕДСТАВНИКІВ БІЗНЕСУ

Ми регулярно проводимо відкриті лекції представників бізнесу. У нас виступали Савелій Лібкін, Олександр Купер, Михайло Сосновських, Даніель Салєм, Олександр Йоурз…

Salyem Leonov-1024x647 hotel-de-paris workshop-1024x682 HOTS-1024x550 Atlantik

Ні для кого не секрет, що зараз можна зустріти багато красивих та сучасних назв нових спеціальностей у різних ВНЗ, але ми рекомендуємо ознайомитись саме з навчальними планами ВНЗ!!! Часто на сайтах публікують лише найцікавіші 7-10 дисциплін, а всі інші – це набір предметів, які не мають ніякого відношення до обраної спеціальності. Перевірте чи дійсно більшість предметів мають професійне спрямування! Перелік всіх дисциплін студентів ОНТУ та повну программу навчання по кожній з них можна подивитись за посиланням на сайті кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу” – вибіркові та обовязкові дисципліни бакалаврів спеціальності “Готельно-ресторанна справа”.

ДИСЦИПЛІНИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ СТУДЕНТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ГРС В ОНТУ:

I курс II курс
 

Обов’язкові:

  • Історія України та української культури
  • Українська мова в готельно-ресторанному бізнесі
  • Іноземна мова в готельно-ресторанному бізнесі
  • Вища та прикладна математика процесів готельно-ресторанного бізнесу
  • Фізичне виховання з основами здорового способу життя
  • Основи бізнес-комунікацій
  • Філософія
  • Індустрія гостинності
  • Ознайомча / Комплексна практика (зарубіжна)

Вибіркові:

  • Харчова хімія
  • Нутриціологія
  • Інформатика та Internet в бізнесі
  • Комп’ютери та комп’ютерні технології
  • Інженерна та комп’ютерна графіка
  • Технічний дизайн
  • Університетська освіта
  • Вступ до фаху
  • Інфраструктура готельного і ресторанного господарства
  • Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг
  • Рекреаційні комплекси світу
  • Культура готельно-ресторанної справи
Обов’язкові:

  • Мікробіологія
  • Безпека життєдіяльності та основи охорони праці
  • Організація готельного господарства
  • Технологія продукції ресторанного господарства
  • Організація ресторанного господарства
  • Економіка підприємства
  • Маркетинг готельно-ресторанного господарства
  • Менеджмент готельно-ресторанного господарства
  • Правове регулювання діяльності (Правознавство, Підприємницьке право)
  • Технологічна / Комплексна практика (зарубіжна)

Вибіркові:

  • Стандартизація, сертифікація і метрологія
  • Системи якості
  • Громадське будівництво та інженерне обладнання будівель
  • Підприємницька діяльність
  • Event-технології
  • Організація виставкової діяльності
  • Барна справа
  • Технологія напоїв

 

III курс IV курс
Обов’язкові:

  • Основи збалансованого  природокористування та екологізації готельно-ресторанного бізнесу
  • Організація готельного господарства з КР
  • Технології десертів, кондитерських, кулінарних та хлібобулочних виробів
  • Організація ресторанного господарства з КП
  • Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства
  • Інформаційно-комунікаційні технології в готельно-ресторанному господарстві
  • Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства
  • Організаційна / Комплексна практика (зарубіжна)

Вибіркові:

  • Гігієна і санітарія
  • Фізіологія харчування
  • Організація роботи сомельє
  • Еногастрономія
  • Етнічні кухні
  • Кулінарна етнологія
  • Культурна та гастрономічна спадщина України
  • Автоматизоване проектування готелів та ресторанів
  • Дизайн об’єктів готельно-ресторанного господарства
Обов’язкові:

  • Проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства з КП
  • Управління якістю продукції і послуг в готельно-ресторанному господарстві
  • Стратегія розвитку підприємств готельного та ресторанного господарства
  • Переддипломна практика
  • Кваліфікаційна робота бакалавра

Вибіркові:

  • Діджитал-облік в готельно-ресторанному бізнесі
  • Управління конкурентоспроможністю закладів гостинності
  • Кулінарне мистецтво
  • Дизайн страв та кулінарних виробів
  • Основи наукових досліджень
  • Інновації в готельно-ресторанному бізнесі
  • Курортна справа
  • Організація санаторно-курортного харчування

 

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ:

По можливості навчання проходить офф-лайн в сучасних спеціалізованих аудиторіях кафедри Готельно-ресторанного бізнесу. Але в період дистанційного навчання із-за COVID-19 та воєного стану в Україні, викладачі ОНТУ розробили сучасні онлайн-матеріали для навчання студентів. Всі матеріали доступні в персональному кабінеті студента, лекції проходять в Zoom та записуються на відео, студенти мають доступ до цифрових презентацій та конспектів.

 IMG_3602 Навіть у воєнні часи, для студентів, що залишаються в Одесі і мають можливість відвідувати Університет, проходять  лабораторні заняття з дисципліни “Технологія продукції ресторанного господарства”.

Дивіться лабораторну роботу на тему “Приготування страв з риби і морепродуктів” для студентів 3 курсу спеціальності “Готельно-ресторанна справа”.  Викладач кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу”, відомий шеф-кухар та фіналіст проекту Майстер-шеф, Михайло Сосновських.

https://youtu.be/oyD8d9GBQmk

Огляд віртуального симулятора по управлінню готелем RevSim, на якому студенти проходять навчання по керуванню готелем та вчаться приймати важливі рішення для покращення ефективності роботи готелю  – https://youtu.be/IT7FUSe4INw revSim simullation
 2022-08-17_16-42-46 Приклад онлайн лекції доцента кафедри ГРБ, к.т.н., Федосової К.С. з дисципліни “Кулінарне мистецтво” – https://youtu.be/W2rh6TfjkP4
Приклад відкритої лекції випускника ОНТУ, шеф-кухаря ресторану у Франції, Максима Зоріна про особливості роботи ресторанів у Парижі – https://youtu.be/WG8pztJlIxM zorin
 обложка11 Для проведення лабораторних робіт з “Технології продукції ресторанного господарства” часто запрошують відомих шеф-кухарів та запиують кулінарні відео-уроки. Приклад відео-уроку за участю викладача кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу”, шеф-кухаря Михайла Сосновських – https://youtu.be/K-AqLWTrh4s

Варто зазначити, що на відміну від багатьох ВНЗ Одеси і України, де також є спеціальність “Готельно-ресторанна справа”, студенти ОНТУ мають можливість проходити навчання на власній професійній кухні ОНТУ, а не просто ходити на екскурсії в ресторани чи їдальні університетів! Ми багато років вивчали досвід організації навчального процесу по цій спеціальності в найкращих ВНЗ Європи. За цей час наші викладачі відвідали Institut Paul Bocuse в Ліоні (Франція), Manchester Metropolitan University в Англії, кулінарні школи “Le Cordon Bleu” в Парижі та Cdt València (Іспанія) і ще багато різних ВНЗ Європи, з якими постійно підтримуються професійні стосунки, проходять стажування та співпраця. Саме із-за такого міжнародного досвіду навчальний процес, методика викладання та матеріально-технічна база кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу” ОНТУ повністю відповідають якості навчання найкращих Європейских університетів.

ВСТУП 2023

Для вступу на спеціальність 241 – “Готельно-ресторанна справа” слід обрати факультет “Інноваційних технологій харчування та ресторанно-готельного бізнесу” Одеського національного технолгічного університету (у минулому Одеська національна академія харчових технологій). Абітурієнти можуть поступати на:

Ступінь Форма навчання     Термін навчання      Вимоги    
Бакалавр
“241 – Готельно-ресторанна справа”
(повний)
денна та заочна 3 роки і 10 місяців
з 1го курсу
Після школи
з НМТ 2022-23 рр.
або ЗНО 2020-21 рр.
Бакалавр
“241 – Готельно-ресторанна справа”
(скороченний)
денна та заочна 2 роки і 10 місяців
з 2го курсу
Молодший бакалавр /
молодший спеціаліст
з НМТ 2022-23 рр.
або ЗНО 2020-21 рр.
Магістр 
“241 – Готельно-ресторанна справа”
(повний)
денна та заочна 1 рік і 4 місяці Бакалавр або
спеціаліст або магістр

Вступ на перший курс БАКАЛАВР 241 – “Готельно-ресторанна справа”

Що таке НМТ? НМТ міститиме три блоки завдань, два з яких – обов’язкові, а третій – на вибір вступника. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова й математика, а на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика. Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ. Для отримання результату за шкалою 100-200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів.

Предмети НМТ Коефіцієнт    Вага 
Українська мова К1 0,4
Математика К2 0,3
Історія України / Географія К3 0,3
Іноземна мова К3 0,5
Біологія К3 0,3
Фізика К3 0,25
Хімія К3 0,3
  • Мінімальний вступний бал – 100 балів.
  • НМТ можна здавати закордоном!!! Шукайте найближче місце для здачі НМТ за посиланням.
  • Подавати документи можна онлайн!!!

Вступ на МАГІСТРАТУРУ 241 – “Готельно-ресторанна справа”

  • Для вступу потрібно здати ЄВІ (екзамен з іноземної мови) та фаховий іспит зі спеціальності.
  • ЄВІ можна здавати закордоном!!! Шукайте найближче місце для здачі НМТ за посиланням.
  • Фаховий іспит можна здавати онлайн!
  • Подавати документи можна онлайн!!!

Більш детальна інформація про особливості вступу, вартість навчання та інші питання читайте у нашому інформаційному листі.

Записатися на екскурсію на кафедру “Готельно-ресторанного бізнесу” чи зв’язатися з нашими консультантами можна по електронній пошті RGSiT_ONAHT@i.ua

Чекаємо саме на тебе! У нас цікаво навчатися та багато додаткових можливостей для розвитку!