В Одеському національному технологічному університеті більше 10ти років ведеться профільна підготовка фахівців в області індустрії гостинності, яка включає готельний і ресторанний бізнес. Світовий досвід показує, що це один з найбільш прибуткових і високорентабельних видів бізнесу.
Сучасний ринок праці в індустрії гостинності активно розвивається: щороку в Південному регіоні відкривається мінімум один новий готель, а нові ресторани відкриваються практично щотижня. Дефіцит кваліфікованого персоналу — це гостра проблема індустрії гостинності Одеси і України вцілому.
Сьогодні спеціаліст в області готельного та ресторанного бізнесу — одна з найцікавіших, престижних і високооплачуваних професій, а якісна освіта та можливість міжнародної практики — запорука успішної кар’єри.
ПЕРСПЕКТИВИ РОБОТИ:
Випускники спеціальності «Готельно-ресторанна справа» — це майбутні ресторатори та готельєри — керуючі ресторанів, директора готелів, керівники готельних служб, сомельє, співробітники туристичних компаній і консалтингових фірм, експерти в сфері готельно-ресторанного бізнесу.
ПРОГРАМА НАВЧАННЯ за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр» та «Магістр» за напрямом підготовки «Готельно — ресторанна справа» передбачає вивчення дисциплін гуманітарної, соціально-економічної, загальноекономічної та професійної підготовки:
- Організація ресторанного господарства
- Організація готельного господарства
- Менеджмент готельно-ресторанного господарства
- Маркетинг готельно-ресторанного господарства
- Інфраструктура готельного і ресторанного господарства
- Барна справа та організація роботи сомельє
- Технологія продукції ресторанного господарства
- Кулінарне мистецтво і етнічні кухні
- Дизайн і проектування об’єктів готельно-ресторанного господарства
- Моніторинг світового ринку готельних і ресторанних послуг
- Спортивний, зелений, винний і гастрономічний туризм
- Інформаційні системи і технології в готельно-ресторанному бізнесі і туризмі
- та інші…
ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ:
Після отримання всіх необхідних теоретичних і практичних навичок, студенти під керівництвом викладачів та відомих готельєрів і рестораторів Одеси готують дипломний проект, який представляє з себе комплексну роботу по створенню підприємства ресторанного господарства. Проект містить бізнес-план, опис концепції закладу, меню закладу, проектування цехів та приміщень з підбором обладнання, а також розрахунок економічної ефективності підприємства. Фактично, дипломний проект є детальним керівництвом для відкриття власного закладу.
При виборі тематики дипломних проектів враховуються побажання студентів. Це дає їм можливість, ще будучи студентами, розробити проект СВОГО власного ресторану, готелю чи готельно-ресторанного комплексу.
ПРАКТИКА В УКРАЇНІ ТА ЗАКОРДОНОМ:
Основний акцент при навчанні робиться на практичних аспектах готельно-ресторанного бізнесу (на реальних прикладах діючих закладів). Заняття ведуть професіонали-практики, фахівці з ресторанного консалтингу, готельного бізнесу та туризму. Регулярно проводяться семінари викладачів ВНЗ інших країн, а також відомих рестораторів і готельєрів Одеси. Практична підготовка студентів проходить на провідних підприємствах готельно-ресторанного господарства, оздоровчих комплексах і базах відпочинку Одеси та області.
ГОЛОВНОЮ ПЕРЕВАГОЮ НАВЧАННЯ по спеціальності «Готельно-ресторанна справа» саме в ОНТУ є можливість вже з першого курсу пройти міжнародну практику в країнах Європи і світу — у ресторанах та готелях США (в рамках міжнародної програми «Work and Travel»), Франції (за договором з компанією FEFU), Туреччині (від компанії Tez-Tour та Anex Tour), Німеччині (за договором з компанією МітОст) та інших країнах Європи (за договором з компанією AGL Travel та L-Tour). Щороку близько 100 студентів проходять таку міжнародну практику!
Більш детальну інформацію про програми міжнародних практик та умови читайте тут — http://horeca.ontu.edu.ua/praktika/
12 ПРИЧИН ДЛЯ ВИБОРУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА» саме в ОНАХТ:
- Всі студенти проходять комплексний курс професійної підготовки, який включає в себе чотири семестри практичних занять із технології приготування страв із овочів, м’яса, риби/морепродуктів і кондитерських виробів, а також два семестри кулінарного мистецтва і кухонь світу. Іспит проходить у вигляді кулінарного конкурсу, який приймають відомі шеф-кухарі Одеси.
- Навчання по управлінню готелем на віртуальних симуляторах бізнес-процессів HOTS (вперше в Україні)
- Робота в консалтинговій групі готельно-ресторанного бізнесу з реальними проектами
- Тренінги, семінари та майстер-класи від відомих рестораторів, шеф-кухарів і готельєрів
- Сучасна матеріально-технічна база з професійною кухнею, комп’ютерним класом, лабораторією барної справи і сомельє.
- Цікава програма і дисципліни – організація готельного і ресторанного бізнесу, барна справа, основи роботи сомельє, кулінарне мистецтво, кухні світу, електроний бізнес, івент-менеджмент, маркетинг та інші.
- 100% гарантія працевлаштування не тільки для випускників, а й для студентів усіх курсів. 85% студентів починають працювати в сфері готельно-ресторанного бізнесу вже з 2го курсу.
- Всі студенти мають можливість роботи в період зимових (грудень-лютий) та літніх (липень-серпень) канікул у кращих ресторанах і готелях України.
- Цікавий та прикладний диплом – реальний проект СВОГО готелю, ресторану або готельно-ресторанного комплексу з повним комплектом документації, бізнес-планом і концепцією.
- Можливість міжнародної практики з 1го курсу для КОЖНОГО студента (без досвіду роботи, без знання іноземної мови, без конкурсу оцінок, без особистих витрат) з заробітною платою від 500 у.о. (трансфер, проживання, харчування та навчання – БЕЗКОШТОВНО).
- Шість країн для міжнародної практики в кращих готелях і ресторанах (США, Франція, Туреччина, Греція, Німеччина та Болгарія) на період від 1 до 5 місяців (більше 100 студентів щороку).
- Стажування (подвійні дипломи) в Європі на 10 місяців з іменними стипендіями 800 євро/міс. (Erasmus+) в Португалії, Греції, Англії та Італії (4-5 студентів щороку).
Більше інформації про спеціальність “Готельно-ресторанна справа” можна знайти на сайті випускової кафедри “Готельно-ресторанного бізнесу”
——————————————————————————————————————————————————-
Студенти спеціальності «Технології ресторанного бізнесу» вибирають такі спеціалізації і програми підготовки:
-технологія харчування;
-ресторанна справа і сервіс;
-технології фітнесc-продуктів;
-технології спортивного харчування;
-технології харчування дітей.
Студенти вивчають: технології продуктів ресторанного господарства, харчові технології, кейтеринг, кулінарну етнологію, кулінарне мистецтво, автоматизовані системи управління підприємствами ресторанного господарства, управління якістю продукції на підприємствах ресторанного господарства, проектування підприємств ресторанного господарства.
Випускники:
-Фахівці в підрозділах з виробництва, реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг;
-Начальники виробництва, головні інженери, начальники виробничих цехів;
-Технологи;
-Шеф-Кухарі, су-шефи;
-Завідувачі лабораторіями.
Освітня програма «Ресторанні технології здорового харчування» дає можливість вивчити наступні напрямки:
-технології санаторно-курортного харчування;
-технології дієтичного харчування;
-технології геродіетіческого харчування;
-експертиза і управління якістю харчових продуктів.
Більше інформації можна знайти на сайті випускової Кафедри Технології ресторанного і оздоровчого харчування
—————————————-
Спеціальність 035 Філологія, спеціалізація 035.055 Романські мови та літератури
(переклад включно), перша – французька, Освітня програма «Філологія» . Рівень підготовки – бакалавр
Цього року ми приймаємо на навчання абітурієнтів не обов’язково з першою французькою, а і з англійською, німецькою або іншою іноземною мовою!
Навчання має практичну спрямованість. В програмі навчання обов’язкові заняття з французької та англійської мов з носіями мови – фаховими викладачами цих мов; 2 практики у Франції (мовна та педагогічна) та перекладацька практика в Україні. Є можливість міжнародних стажувань в інших країнах та участі в програмах академічної мобільності Еразмус+.
Студенти вивчають дисципліни:
- Французька мова (перша іноземна мова, 4 роки)
- Англійська мова (друга іноземна мова, 3,5 роки)
- Третя іноземна мова (за вибором: німецька, іспанська, польська , китайська)
- Лінгвокраїнознавство першої та другої іноземних мов
- Практика усного та письмового перекладу
- Медіаграмотність
- Комп’ютерна лінгвістика
- Практика перекладу галузевої літератури
- Сучасна французька література та література франкофонії
- Методика викладання іноземної мови
- Дисципліни французькою мовою: основи економіки, основи товарознавства, сенсорний аналіз харчових продуктів, основи зернового бізнесу, процеси та апарати харчових виробництв, гастроенологічний туризм та ін.
Ми готуємо:
- бакалаврів філології, здатних розв’язувати практичні задачі в галузі лінгвістики, літературознавства, перекладу та методики викладання:
- перекладачів, які добре володіють двома іноземними (французькою та англійською) та рідною мовами, орієнтуються в сучасній науковій і технічній термінології, вміють користуватися різними джерелами інформації та сучасними перекладацькими техніками;
- викладачів, які володіють ґрунтовними знаннями двох іноземних мов та сучасними технологіями викладання.
Випускники:
- перекладачі різних напрямів
- викладачі іноземної мови
- співробітники міжнародних відділів підприємств і організацій різної форми власності та державних установ
- співробітники організацій індустрії гостинності і консалтингових фірм
- гіди, екскурсоводи